Grandiosa – Norges mest populære pizza

Den første Grandiosaen ble lansert i 1980. Siden den gang har det blitt solgt omtrent 500 millioner eksemplarer og Grandiosa er i dag den mest kjøpte frossenpizzaen i Norge. I dag spises det over 20 millioner Grandiosaer hvert år, men hva er det som gjør den så populær? Er det den norske vrien? Den originale Grandiosaen er en enkel frossenpizza med ost, skinke og paprika – ikke en veldig komplisert kombinasjon av ingredienser, men litt annerledes enn alt annet. Man kan kanskje spørre seg hvordan dette har endt opp med å bli Norges mest spiste pizza.

Stort utalg

Orkla Foods, som produsenten i dag heter, har siden oppstarten utviklet en rekke Grandiosa-produkter med mange forskjellige smaker. Den første nye smaken kom likevel ikke før i 2001 og het Grandiosa Mild taco. Siden da har frysediskene rundt omkring i landet blitt fylt opp av smaker som pepperoni, kjøttdeig og løk, kjøttboller og mange flere. De har også eksperimentert med ulike bunner, for eksempel en sunnere variant med fullkorns-bunn og noen varianter kalt Grandiosa nybakt som har en bunn som hever i ovnen mens den steker. Det at pizzaen er rimelig og har en smak som passer alle har vært med på å gjøre pizzaen populær blant det norske folk. Selv om det nå er mange smaker å velge mellom er det likevel originalen som selger flest eksemplarer.

Paprika-debatten

Med eller uten paprika? Dette er det store spørsmålet når det kommer til Grandiosa. Så lenge denne pizzaen har eksistert har det eksistert pizzaelskere som konsekvent plukker av all paprikaen. Faktisk var det så stor etterspørsel etter en paprika-fri pizza at Orkla i 2009 måtte gi etter for presset og lansere den originale Grandiosaen uten paprika. Denne var dog betraktelig dyrere enn den vanlige og kostet mer å produsere siden den inneholdt mer kjøtt og ost. Mange mente dessuten at denne typen smakte annerledes og at det eneste riktige var å fortsette å kjøpe den originale pizzaen og selv fjerne all paprikaen.

Grandiosa på julaften?

Det har lenge eksistert en myte om at de fleste nordmenn foretrekker Grandiosa som julemat, og undersøkelser som underbygger denne teorien har flere ganger blitt trykket i landets største aviser. Undersøkelsene som har blitt gjort sier imidlertid ikke noe om når på dagen pizzaen spises, og mye tyder på at retten blir inntatt som lunsj og ikke som hovedrett på julekvelden. Uansett når på året man velger å nyte denne folkekjære klassikeren er det ingen tvil – nordmenn elsker pizza Grandiosa.